понедельник, 6 февраля 2012 г.

Масляна на Мамаєвій Слободі 2012

Масляна на Мамаєвій Слободі

25-26 лютого - КОЛОДІЙ (МАСЛЯНА). СВЯТО УКРАЇНСЬКОГО ВАРЕНИКА З СИРОМ як головної страви на Масляну в козацькій Україні.


Командні змагання на найшвидше поїдання українських вареників із сиром та російських «блінов» під козацьким гаслом: «Вареники проти млинців»! Початок заходів о 12-00.


Наші прадіди вважали, що на Масляну «… і турки вареники їдять!». А про нас, православних християн, і мови не може бути!


Ось як описує зрозумілими для росіян термінами свято Масляної, тобто «Колодія», ще у далекому 1850 році, себто 162 роки тому, видатний український етнограф та громадський діяч М.Маркевич в газеті «ПЕТЕРБУРЖСКИЕ ВЕДОМОСТИ»: «В конце февраля приходит Масляница; женщины волочат колодку, т.е. идут по домам и привязывают парубкам и дивкам небольшую колодку к ноге, в наказание за то, что не вступили в брак в прошлый Мясоед. Эту колодку можна снять не иначе как за некоторый выкуп; на собраные деньги пируют и вместо блинов московских подают вареники со сметаною; на маслянице это главное блюдо».

У нас в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» все буде точнісінько так, як у 1850 році в газеті «Петербуржские ведомости» описав для росіян етнограф М.Маркевич. Гурт дівчат, троїсті музики та козаки допоможуть Вам відчути колоритну атмосферу козацької Наддніпрянщини.


Отож кожна неодружена дівчина чи парубок отримають на «Мамаєвій Слободі» колодку, яку їм прив’яжуть до лівої руки. «Власники» колодок будуть змушені «викуплятись» (затанцювати спільно з фольклорним колективом). Народні гуляння 25 та 26 лютого 2012 року будуть проводитись як на вигоні, поруч із «свинячим перелазом», що веде до «Шинку – коса над чаркою», так і на Слобідському ярмарковому майдані, де варитимуться в здоровезних казанах варени з сиром та козацька каша «Тетеря». З тим, аби росіяни відчули себе в нас у козацькій Вкраїні в гостях, як «у себе вдома на півночі Уралу» - для них будуть пропонуватись млинці (блины) з різноманітною начинкою. Ску ..... далее по ссылке http://kiev.globalinfo.ua/cultura_novosti/maslyana-na-mamaevij-slobodi---25-26-lyutogo-2012-roku.html
Казацкое поселение Мамаева слобода г. Киев, ул. Михаила Донца, 2

Комментариев нет:

Отправить комментарий